MAKARON Z KREMOWYM SOSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • około 100 g orzechów nerkowca (można pominąć jeśli używacie śmietany zwierzęcej gęstej)
  • około 300-500 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego -> to w opcji z nerkowcami, bez wystarczy około 300 ml gęstej i tłustej śmietany.
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 ostra papryczka lub 1 łyżeczka suszonej papryczki
  • 4 łyżki oleju
  • można dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła lub margaryny bezmlecznej (u mnie bezmleczna ekologiczna)
  • makaron pszenny lub bezglutenowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebule obieram, kroję w bardzo drobna kostkę (za mnie robi to malakser) i podsmażam na oleju. Gdy stanie się złota, dodaję rozdrobniony w malakserze kalafior. Powinien mieć konsystencję piasku. Duszę pod przykryciem przez 10 minut. W razie potrzeby podlewam wodą.
  2. Do blendera wsypuję orzechy, dodaje pomidory suszone z zalewy oraz mleko. Miksuję na jednolitą, kremową masę. Dolewam ją do kalafiora.
  3. Mieszam bardzo dokładnie, dodaje przepuszczony przez praskę czosnek, sól i ostra paprykę. Ciągle mieszając podsmażam przez chwilę. Na koniec dodaję jeszcze masło lub margarynę bezmleczną.
  4. Mieszam z ugotowanym makaronem pszennym lub bezglutenowym i układam na talerze.

Makaron z kremowym sosem

Źródło

Znalezione obrazy dla zapytania makaron z kremowym sosem

Znalezione obrazy dla zapytania makaron z kremowym sosem

Znalezione obrazy dla zapytania makaron z kremowym sosem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s